blog

zdravě a s láskou

Sířené sušené ovoce – skryté nebezpečí

Jistě jste se už měli možnost, setkat se s pojmem sířené a nesířené ovoce. Víte ovšem, jak přesně toto ovlivňuje naše zdraví?

V potravinách se můžou siřičitany objevovat přirozeně. Jsou ovšem velmi často dodávány umělé procesem zvaným sířením. To že je sušené ovoce sířené znamená, že obsahuje konzervační činidlo oxid siřičitý. Ten se řadí mezi 14 základních alergenů. Jde o bezbarvý, štiplavě zapáchající, dráždivý plyn, který vzniká hořením síry.

Proč se tedy využívá?

Ačkoliv je pro nás škodlivý je několik důvodů, proč je využíván. Jsou jimi důvody:

  • snižuje riziko kažení potravin
  • zabraňuje změnám barvy, ovoce a zelenina tedy nehnědne
  • bráni rozvoji bakteriím a plísním

Jak poznám, že je výrobek sířený?

U sušeného ovoce je to většinou patrné díky již zmíněné barvě. Takovým dobrým příkladem jsou většinou sušené meruňky, kde je tento rozdíl zřejmý. Mimo to nám pomůže mrknout na obal. U sušeného ovce se můžeme setkat se 4 druhy siřičitanu. Jsou jimi,  oxid siřičitý (E220), siřičitan sodný (E221), disiřičitan sodný (E223) a hydrogensiřičitan draselný (E228).

Jak přesně můžou siřičitany ovlivňovat naše zdraví?

Podle výzkumu jsou nejvíce ohroženou skupinou astmatici. Ti jsou na siřičitany více citlivý. Mimo zmíněnou alergickou reakci přinášejí siřičitany další negativní účinky, a to:

  • dráždí žaludek
  • snižují krevní tlak
  • nejsou vhodné pro děti
Sířené a nesířené ovoce

Nesířené ovoce

Ovoce nesířené oproti tomu sířenému dozrává pěkně na sluníčku a jsou sklízené už jako vyzrálé plody. Díky tomu jsou sladké a šťavnaté. Není pak potřeba toto ovoce dále doslazovat. Jedinou nevýhodou může být snížená trvanlivost tohoto ovoce. Ta ovšem není tak markantní a za benefity, které sířené ovoce postrádá určitě stojí za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

poděl se s ostatními:

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
tisk

Další zajímavosti? no jasně!