blog

zdravě a s láskou

Sečuánská polévka (Suan La Tang)

V čínské kuchyni existuje mnoho pokrmů, které okouzlují svou intenzivní a bohatou chuťovou paletou. Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších je Horko-kyselá polévka. Tato polévka pochází ze Sečuanu, regionu známého svou pikantní kuchyní. Její kombinace pikantního a kyselého okamžitě oslovuje chuťové buňky a přináší jedinečný zážitek. Připravte se na chuťovou explozi, jelikož si představíme autentický recept na Horko-kyselou polévku.

Recept na Horko-kyselou polévku:

Ingredience pro 4 porce:

  • 50 g vepřového masa (nasekaného na nudličky)
  • 3 ks shiitake houby – sušené
  • 25 g jidášova ucha – sušeného
  • 25 g bambusových výhonků (nakrájených na tenké plátky)
  • 1 ks menší mrkev, nakrájená na tenké proužky
  • asi 2 cm zázvoru (nakrájený na malé kousky)
  • 1 vejce (rozšlehané)
  • 1200ml čistého vývaru (nebo vody + 25g bujónu)
  • 2 ks sušené Chilli papričky
  • 50 g měkkého tofu (nakrájeného na kostičky)
  • 2 PL světlé sojové omáčky
  • 1 Čl tmavé sojové omáčky
  • ½ PL cukru
  • 3 PL rýžového octa
  • sezamový olej
  • koriandr nebo jarní cibulka na ozdobu

Marináda na maso

Škrobová voda

Postup:

  1. V misce smíchejte sušené houby shiitake a jidášovo ucho, případně sušené chilli papričky s vodou a namočte je (ve studené hodině změknou zhruba za 1hod, v teplé asi 20min). Poté je opláchněte, nechte okapat a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Připravte si marinádu a smíchejte s nudličkami vepřového a nechte ideálně 1hod marinovat.
  3. Ve Wok pánvi si rozehřejte sezamový olej, přidejte proužky mrkve, bambusové výhonky, na kousky nakrájený zázvor a houby s chilli. Chvilku restujte, poté přilijte vývar (nebo vodu s bujónem) a nechte na mírném stupni dusit 15min.
  4. Po změknutí zvyšte teplotu, přilijte sojové omáčky, přidejte cukr, nakrájené tofu, marinované maso a dle potřeby dosolte. Vařte asi 2min (akorát aby maso bylo hotovo)
  5. V misce si připravte škrobovou vodu a za stálého míchání vlijte do vroucí polévky.
  6. Po zhoustnutí přilejte rozšlehané vejce (čím rychleji se bude polévka míchat, tím menší kousky vejce budou)
  7. Přilijte rýžový ocet, a odstavte. (Odstavte ihned po přilití, při vaření se ocet může zdredukovat a změnit chuť spíše k horšímu)
  8. Můžete podávat! Na ozdobu a dochucení posypte čerstvým koriandrem nebo nakrájenou jarní cibulkou.

Příprava Sečuánské polévky

Příprava Sečuánské polévky
Marinované kousky Namočené houby a chilli

Marinované kousky

Připravte si marinádu a smíchejte s nudličkami vepřového a nechte ideálně 1hod marinovat.

Namočené houby a chilli

V misce smíchejte sušené houby shiitake a jidášovo ucho, případně sušené chilli papričky s vodou a namočte je (ve studené hodině změknou zhruba za 1hod, v teplé asi 20min).

Takto připravená Horko-kyselá polévka je plná kontrastů – pikantní, kyselá a výrazně aromatická. Je to skvělý pokrm, který rozproudí chuťové buňky a poskytne vám autentický zážitek čínské kuchyně. Připravte si tento recept a vychutnejte si lahodnou Sečuanskou polévku přímo ve svém domově!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

poděl se s ostatními:

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
tisk

Další zajímavosti? no jasně!