blog

zdravě a s láskou

Osvěžující domácí ledový čaj

Při teplých parných dnech vás neochladí nic lépe než právě ledový čaj. Ten si můžeme nejsnadněji obstarat v některém z obchodů či supermarketů, kde se obklopíte spousty značek a druhů. Jejich nevýhoda bohužel však tkví v tom, že jsou plné cukru, umělých aromat, náhradních sladidel, barviv a konzervačních látek. Naproti tomu je domácí varianta plná chuti, zdravých antioxidantů, ale i čerstvého ovoce a voňavých bylinek. K tomu všemu jeho příprava je rychlá a není ani vůbec těžká. Můžete si tak vychutnat svěží a lehký nápoj ochucený přesně tak jak ho máte rádi.

Ať už preferujete jakýkoli druh čaje, na tento osvěžující nápoj můžete použit každý z nich. K jeho výrobě můžete přitom dojít dvěma způsoby – za tepla a studena.

Ledový čaj

Jednotlivé druhy čajů:

Ovocné čaje

Jsou vynikající volbou pro děti a těhotné ženy. Užijí si ho všichni, co jsou na sladké. Za sebe můžeme doporučit čaj Aqua de Jamaica. Jedná se o směsku exotického ovoce, jahod, ibišku a mnohé dalších. Milovníci hrušek a broskví nepohrdnou čaji Peach Dream a Royal Pear BIO. Neomrzí ani oblíbená klasika mezi ovocnými čaji Kiba Flip.

Zelené čaje

Zelené čaje vám přinesou osvěžení a dávku pořádné energie. Jedná se o pořádný života budič. Vyzkoušet můžete třeba směs 1000 a 1 noc nebo Jasmínový (China YIN HAO).

Černé čaje

Ani černé čaje nemohou zůstat pozadu. Velice se nám osvědčili aromatizované černé čaje, které dodají chuti krásný podtón. Třeba Černý čaj – Kokos se na letní horké dny přímo hodí.

Rooibos a Honeybush

Pro ledový čaj jsou jako stvořené. Mají přirozeně sladkou chuť a neobsahují kofein. Například takový Rooibos Very Berry je směs bobulových plodů s brusinkami a klikvou. Čaj z Honeybush Super Grade BIO má velmi lahodnou medovou chuť. Je znám pro vysoký obsah minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Rychlá varianta za tepla

Tuto variantu jistě oceníte, když už vám nezbývá mnoho času. Na přípravu se hodí čaje z ovocných směsí, z většiny druhů černého čaje, bílého čaje, rooibosu a honeybushe. Zvolený čaj zalijte vroucí vodou (u zeleného čaje vodou o teplotě 80 ᵒC). Na litr vody použijte přibližně 15 g libovolného sypaného čaje. Nechte louhovat 2–4 minuty podle návodu, čaj odstraňte, nálev ochuťte cukrem či medem a prudce zchlaďte větším množstvím ledu. Na půl litru nálevu budete potřebovat zhruba půl litru ledu. Teplotním šokem dosáhnete té pravé chuti čaje a nápoj získá intenzivní chuť.

Pomalá varianta za studena

Jedná se o náročnější způsob, který nastává díky procesu zvaném macerace. Hodí se především pro přípravu zelených čajů, použít ale můžete i další čaje a různé čajové směsi nebo sušené ibiškové květy. Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně. Hotový výluh je jemnější, má lepší chuť a vynikne v něm skutečné aroma použitého čaje.

Na litr studené vody použijte přibližně 10–15 g libovolného sypaného a nechte ho louhovat v ledničce přes noc.

Chuti se meze nekladou

Na závěr máte spoustu možností, jak si svůj ledový nápoj dochutit. Můžete použít ovoce nebo jeho šťávu. Mimo domácí ovoce se nebojte sáhnout i po tropickém plodech. Výluh se dá také dosladit medem, stévií, xylitolem, či různými sirupy (agávový, javorový, datlový atd), ale také džusy. Mimo to se dají také použít čerstvé bylinky. Pár lístků aromatické máty, meduňky, tymiánu nebo květy mateřídoušky či levandule čaj nádherně ovoní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

poděl se s ostatními:

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
tisk

Další zajímavosti? no jasně!