blog

zdravě a s láskou

3 způsoby, jak využít ořechy

V tomto článku vám poradíme, jak si doma jednoduše a levně vyrobit některé produkty z ořechů, které dnes běžně nacházíme v obchodech a zdravých výživách.

Ořechové mléko

Ořechové mléko je výbornou alternativou toho živočišného. Ocení ho především vegani, vegetariáni a lidi s intolerancí na laktózu. Vyzkoušet ho ovšem můžete i tak. Jeho příprava je velmi snadná a nabízí velkou škálu možností, jak jej dochutit. Ořechy, jak je známo jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Mléko z nich je tedy pro nás velmi prospěšné.

Ingredience: (na cca 1 l nápoje)

Postup

  1. Ořechy nasypeme do mísy a přelijeme trochu vody. Takto namočené je necháme po dobu 4-6 hodin, anebo lépe přes noc. Obecně platí, že čím déle budou namočené, tím lépe se budou dát mixovat.
  2. Ořechy poté scedíme, opláchneme studenou vodou a zmixujeme ve vysokorychlostním mixéru nebo kuchyňském robotu. Přidáme zbývající suroviny, 1 l vody a vše mixujeme dohladka.
  3. Takto vzniklé mléko můžeme ještě dochutit dle libosti a chuti. V závěru ho přecedíme skrz jemné plátno nebo jemné pasírovací sítko.

TIP Mléko můžeme hned pít nebo uchovat v lednici po dobu 3-4 dny.

Mléko z ořechů

Ořechová mouka

 Jedním z možných způsobů užití ořechu je ve formě mouky. Jedná se o skvělou nízkosacharidovou a bezobilnou variantu. Je velice vhodná zejména pro lidi s celiakií, tedy pro lidi s nesnášenlivostí na lepek. Ořechová mouka zvýrazní chuť pokrmu a zvýší nutriční hodnoty, obsahuje vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků. Hodí se tak především k pečení nebo přípravě raw dezertů.

Ingredience: (na 500 g mouky)

Postup

Mouka vzniká vesměs pouhým rozmixováním ořechů ve vysokorychlostním mixeru či kuchyňském robotu a mixuje se v pulsech, dokud není namletá na požadovanou jemnost. Nemělo by to trvat déle než 10-20 sekund. Při delším mixování by se mohlo z mouky stát máslo. Zároveň se ujistěte, že nádoba i nůž robotu jsou suché a chladné, a že ořechy mají pokojovou teplotu.

Ořechové máslo

Určitě jste si již všimli ořechů ve formě pasty či másla. Tento produkt je velice oblíbený a mimo zdravé výživy ho můžeme nalézt i třeba v běžném supermarketu. Jeho využití je velice široké. Můžeme ho jednoduše namazat na chleba, ale dá se využit i do kaší, dezertů, ochucení jogurtů, smoothies nebo jen tak. Meze se zde nekladou. Jak sami asi víte, oříšky obsahují mnoho zdravých živin a mají spoustu pozitivních účinků. Proto se vyplatí je zavést do svého jídelníčku třeba i právě v podobě másla.  Nemusíte však nutně letět do obchodu, abyste ho získali. Máslo si můžete snadno vyrobit i doma. Jeho příprava není těžká a vyjde vás levněji než koupené.

Ingredience (na 300 g másla)

Postup

Máslo získáme rozmixováním ořechů se špetkou soli v kuchyňském robotu nebo vysokorychlostním mixéru. Během mixování přidáváme sladilo (med a jiné), a potom přidáme koření. Mixujeme, dokud se nevytvoří krémová pasta.

TIP Pokud nejprve oříšky opražíme, získáme tak výraznější chuť a krémovitější strukturu másla. Na výrobu másla použijte vysoce kvalitní čerstvé mandle, lískové oříšky, kešu nebo vlašské ořechy.

Ořechové máslo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

poděl se s ostatními:

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
tisk

Další zajímavosti? no jasně!