V čínské kuchyni existuje mnoho pokrmů, které okouzlují svou intenzivní a bohatou chuťovou paletou. Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších je Horko-kyselá polévka. Tato polévka pochází ze Sečuanu, regionu známého svou pikantní kuchyní. Její kombinace pikantního a kyselého okamžitě oslovuje chuťové buňky a přináší jedinečný zážitek. Připravte se na chuťovou explozi, jelikož si představíme autentický recept na Horko-kyselou polévku.
Recept na Horko-kyselou polévku:
Ingredience pro 4 porce:
- 50 g vepřového masa (nasekaného na nudličky)
- 3 ks shiitake houby – sušené
- 25 g jidášova ucha – sušeného
- 25 g bambusových výhonků (nakrájených na tenké plátky)
- 1 ks menší mrkev, nakrájená na tenké proužky
- asi 2 cm zázvoru (nakrájený na malé kousky)
- 1 vejce (rozšlehané)
- 1200ml čistého vývaru (nebo vody + 25g bujónu)
- 2 ks sušené Chilli papričky
- 50 g měkkého tofu (nakrájeného na kostičky)
- 2 PL světlé sojové omáčky
- 1 Čl tmavé sojové omáčky
- ½ PL cukru
- 3 PL rýžového octa
- sezamový olej
- koriandr nebo jarní cibulka na ozdobu
Marináda na maso
- 2 ČL světlé sojové omáčky
- ½ ČL cukru
- 1 ČL kukuřičného škrobu
- špetka soli
Škrobová voda
- 3 PL kukuřičného škrobu
- 3PL studené vody
Postup:
- V misce smíchejte sušené houby shiitake a jidášovo ucho, případně sušené chilli papričky s vodou a namočte je (ve studené hodině změknou zhruba za 1hod, v teplé asi 20min). Poté je opláchněte, nechte okapat a nakrájejte na tenké plátky.
- Připravte si marinádu a smíchejte s nudličkami vepřového a nechte ideálně 1hod marinovat.
- Ve Wok pánvi si rozehřejte sezamový olej, přidejte proužky mrkve, bambusové výhonky, na kousky nakrájený zázvor a houby s chilli. Chvilku restujte, poté přilijte vývar (nebo vodu s bujónem) a nechte na mírném stupni dusit 15min.
- Po změknutí zvyšte teplotu, přilijte sojové omáčky, přidejte cukr, nakrájené tofu, marinované maso a dle potřeby dosolte. Vařte asi 2min (akorát aby maso bylo hotovo)
- V misce si připravte škrobovou vodu a za stálého míchání vlijte do vroucí polévky.
- Po zhoustnutí přilejte rozšlehané vejce (čím rychleji se bude polévka míchat, tím menší kousky vejce budou)
- Přilijte rýžový ocet, a odstavte. (Odstavte ihned po přilití, při vaření se ocet může zdredukovat a změnit chuť spíše k horšímu)
- Můžete podávat! Na ozdobu a dochucení posypte čerstvým koriandrem nebo nakrájenou jarní cibulkou.
Příprava Sečuánské polévky

Marinované kousky
Připravte si marinádu a smíchejte s nudličkami vepřového a nechte ideálně 1hod marinovat.
Namočené houby a chilli
V misce smíchejte sušené houby shiitake a jidášovo ucho, případně sušené chilli papričky s vodou a namočte je (ve studené hodině změknou zhruba za 1hod, v teplé asi 20min).
Takto připravená Horko-kyselá polévka je plná kontrastů – pikantní, kyselá a výrazně aromatická. Je to skvělý pokrm, který rozproudí chuťové buňky a poskytne vám autentický zážitek čínské kuchyně. Připravte si tento recept a vychutnejte si lahodnou Sečuanskou polévku přímo ve svém domově!