Jestli si rádi ráno vychutnáváte ke snídani müsli, určitě si vyzkoušejte upéct své vlastní. Jeho příprava není složitá a svému tělu uděláte větší radost než kupovaným. Jako rychlý zdroj energie ho ocení sportovci, vegetariáni a vegani. Další výhodou je, že bude obsahovat pouze věci, které vy sami máte rádi.
Základ tvoří vločky. Nejčastěji se používají vločky ovesné. Ty jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Rychle zaženou hlad a ocení ho hlavně ti z vás, kteří by chtěli nějaké to kilo dolů.
Do müsli si můžete namixovat různé ingredience dle libosti. Oříšky jsou plné omega kyselin, vlákniny, kvalitních bílkovin, vitamínů a zdravých tuků s pozitivními účinky na srdce. Na oslazení můžeme použít sušené ovoce. Nachází se v něm více koncentrované důležité vitamíny a minerály. Rádi využíváme i lyofilizovaného ovoce. Další možností, jak přispět chutí i účinky jsou semínka. Obsahují mnoho minerálních látek, vitamínů, antioxidantů, vlákniny a proteinů.
Pokud si neodpustíte sladké, můžete přihodit kousky kvalitní čokolády. Příjemného aromatu a chuti docílíte za pomoci vanilky a skořice.
Ingredience:
- 250 g ovesných vloček
- 120 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
- Asi 300 g směsi oříšků, ovoce a všeho co by mělo dle vás vaše müsli obsahovat
- V pánvi rozpustíme máslo a přidáme med, cukr. To vše mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Pokud máte hlubokou pánev, můžete vločky a směs ostatních ingrediencí (oříšky, sušené ovoce aj.) nasypat do pánve a promíchat. Pokud ne, nasypte a zamíchejte rozpuštěnou směs a ostatní ingredience v míse.
- Pekáč vyložíme pečícím papírem a vzniklou směs rozložíme po celé jeho ploše. Vrstva by měla být vysoká zhruba 2 cm. Dáme péct do předehřáté trouby na 10-15 minut. Vytáhneme ve chvíli, kdy vločky začnou zlátnout. Müsli se může poměrně rychle spálit, a proto je potřeba ho pečlivě hlídat.
