blog

zdravě a s láskou

Kouzlo chia semínek

Chia semínka již dnes nejsou pro nás žádná novinka. Přidávají se do mnoha pokrmů a setkáme se s nimi i v běžných supermarketech. Znáte však jejich vlastnosti a účinky na naše tělo? Víte, že i když jsou velice prospěšné, je třeba také si na ně dávat pozor? Pojďme se na tento malý zázrak podívat z blízka.

Semínka jsou z rostliny Šalvěje hispánské, která pochází z oblastí střední Ameriky. Jsou šedě až černě zbarvená a dlouhá asi 1 mm. Již v minulosti byly konzumovány tamními obyvateli pro své povzbuzující a ozdravné účinky.

Proč jsou chia semínka prospěšná?

Velkým přínosem chia semínek spočívá v jejich koncentraci velkého množství zdravých látek. Jsou jimi zejména Omega-3 a -6 mastné kyseliny, bílkoviny, vláknina, vitamíny, minerály a antioxidanty. Ne nadarmo se tak řadí mezi superpotraviny.

Chia semínka obsahují velké množství B vitamínů i kalcia. V porovnání s mlékem je to dokonce 5x více. Chia také obsahuje bór, který je potřebný pro stavbu kostí. Proto jsou nápomocné těm, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky.

Pozitivní účinky:

  • vhodné na detoxikaci organismu
  • pomáhají udržovat energii v organismu v průběhu celého dne
  • snižují krevní tlak a hladinu zánětlivých markerů CRP, pomáhají při léčbě diabetu druhého typu
  • snižují riziko srdečních onemocnění
  • díky obsažení vlákniny navozuje pocit sytosti a působí na správnou činnost střev
  • antioxidanty mohou zpomalovat stárnutí pleti
  • mohou potlačovat záněty a zlepšovat celkovou imunitu
  • mohou ulevovat při bolestech svalů a kloubů, a urychlovat regeneraci po úrazech a operacích
  • mají pozitivní vliv na zdraví pokožky, nehtů, vlasů

Jak chia semínka jíst a jejich využití

Nejjednodušší příprava chia semínek je namočení do vody v poměru přibližně 1:5 na cca 15-30 minut, Vznikne vám želé, které je možné rovnou vypít nebo smíchat s dalšími pokrmy. Semínka není však nutné nijak drtit či zvlášť upravovat. Je velice snadné zařadit je do jídelníčku.

Nejčastěji se sypou do jogurtů, cereálií, kaší, nápojů, pečiva či zeleninových salátů. Snadnou a velmi dobrou snídani si z nich můžete vytvořit v podobě chia pudinku. Díky schopnosti při namočení gelovatět se používají v kuchyni i jako zahušťovadlo nebo jako náhrada vajec.

Pro sportovce neocenitelný

V případě, že se věnujete rádi sportu na chia semínka určitě nedáte dopustit a to hned z několika důvodů. V první řadě semínka na sebe vážou vodu. Během sportovního výkonu ztrácíme mnoho vody v podobě potu. S potem mimo tekutiny ztratíme i mnoho minerálů. Tato schopnost vázat na sebe vodu, ochrání náš organismus před dehydratací. Tím mnohdy napomůže i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu. Dále bylo zjištěno, že chia semínka zvyšují sportovní výkonost stejně, jako iontové nápoje.

Zdravé tuky obsažené v chia semínkách se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj, zajišťují tělu stálý příjem zdravé energie.

Kdy se jim vyhnout obloukem

I když chia semínka jsou pro nás velice blahodárná, nemusí vždy udělat dobře. Jsou situace, kdy by se měl člověk chia semínkům dokonce vyvarovat úplně.

Při jejich konzumaci mohou nastat některé z těchto nežádoucích účinků. Jsou jimi například zažívací potíže v podobě plynatosti. Dále jsou chia semínka velmi povzbuzující. Pokud jste tedy velmi citlivý na povzbuzující látky jako je třeba kofein, mějte se na pozoru. Konzumace pozdě odpoledne nebo večer může způsobovat problémy s nespavostí. V opačném případě konzumace přiměřeného množství (například v podobě chia pudinku na snídani), může napomoci s pocitem o proběhlém spánku. Za tuto vlastnost vděčí látce zvané tryptofan, která je v chia semínkách obsažena. Ráno budete mít pocit, že jste se lépe vyspali. Tryptofan snižuje stres a únavu. V poslední řadě mohou chia semínka vyvolat alergickou reakci.

Kdy chia semínka raději nekonzumovat:

  • těhotenství – O bezpečné konzumaci během kojení a těhotenství není dostatek důkazů. Proto se jim raději v tomto období vyhněte.
  • s problémy v oblasti slinivky a žlučníku
  • s nízkým krevním tlakem
  • pokud užíváte léky na ředění krve
  • s problémy s polykáním nebo zúženým jícnem

Dávkování

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, není dobré to s chia semínky přehánět. Doporučená denní dávka odpovídá zhruba 2 polévkových zarovnaným lžícím (asi 15 g). U dětí od tří let se pak pohybujeme na poloviční dávce.

Skladování

Jak už bylo zmíněno předtím, Chia semínka mají schopnost dobře sát vodu. Tedy jsou i náchylné na absorbování vlhkosti z ovzduší. Mimo to jim neprospívá UV záření, které semínka poškozuje. Proto je dobré dbát na jejich správné uskladnění. Nejlépe je uchovávat doma ve skleněné nádobě na temném místě.

Kvalita

Jak můžeme poznat, že jsou chia semínka kvalitní? V první řadě by se neměly objevovat nečistoty mezi semínky. Někdy se může stát, že se mezi nimi najde například písek či jiné nečistoty. Takové semínka by se správně neměly dostat do obchodů. Stát se ovšem občas může cokoliv. Dále je dobré kontrolovat množství hnědých semínek. Velké množství značí jejích předběžné sklizení, které snižuje jejich vlastnosti. To, že jsou semínka kvalitní, můžeme zjistit i podle jejich objemu při namočení. Čím více zvětší svůj objem, tím jsou kvalitnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

poděl se s ostatními:

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
tisk

Další zajímavosti? no jasně!