Přáli byste si omezit ve svém jídelníčku běžné pečivo? Právě semínkový chléb je skvělou variantou. Nadchnout může také jeho snadná příprava a spoustu pozitivních vlastností. Semínka totiž sami o sobě mají vysoký obsah vlákniny, bílkovin, užitečných tuků, vitamínů i minerálů.
Na tento chléb není potřeba vejce, je tedy vhodný i pro vegany. Při použití bezlepkových vloček si chléb mohou dopřát i osoby trpící celiakií.

Ingredience:
- 160g bezlepkových ovesných vloček
- 300g semínkové směsi
- 20g psyllia
- 30g chia semínek
- 40g pekanových ořechů
- 50g neloupané mandle
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce agáve sirupu
- 1 lžička soli
- 360 ml vody
Postup:
Příprava směsi na chléb je velice snadná a nezabere víc jak pár minut.
V míse smícháme všechny suché ingredience a řádně promícháme. Poté přidáme rozpuštěný kokosový olej, agávový sirup, vodu a opět promícháme.
Takto připravenou směs vložíme do obdélníkové formy (pokud máte formu silikonovou jako my, není třeba použít pečící papír). Povrch chleba uhladíme, jelikož se bude jednat o spodní část. Na závěr necháme odležet na 2 hodiny.
Semínkový chleba dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C. V troubě necháme 25 minut, kdy se opeče jeho spodní část. Poté chleba vyndáme a vyjmeme z formy. Přemístíme ho na plech, přičemž zároveň chléb obrátíme. Opět necháme péct asi po dobu 30 minut, dokud nebude krásně hnědý a křupavý. Čas pečení se může trochu lišit, a proto je potřeba chleba pečlivě sledovat.

